Trengsel, mangel på informasjon og problem med tilgjengelighet gjør at mange bruker Oslofjorden mindre enn de ønsker, viser ny undersøkelse fra Miljødirektoratet.
– Kunnskap om hvordan folk bruker fjorden og hva som hindrer bruken er avgjørende for å nå målet om å fremme et aktivt friluftsliv i Oslofjorden. Denne undersøkelsen gir kommunene og andre som jobber for å fremme friluftslivet et godt grunnlag til å sette inn tiltak som sikrer befolkningen tilgang, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Regjeringa vil at Oslofjorden skal være rein, rik og tilgjengelig for alle, og tiltaksplanen for Oslofjorden inneholder en rekke tiltak for å fremme et aktivt friluftsliv. For å gi kommunene og friluftsrådene et bedre grunnlag i dette arbeidet har Miljødirektoratet fått gjennomført en større undersøkelse av friluftslivsbruken langs, på og i fjorden.
Noen av de viktigste konklusjonene:
- Enkle aktiviteter som kortere gåturer (med og uten hund), bading, soling og grilling/piknik er totalt dominerende når vi ser på volumet av aktivitet.
- Mangel på tid oppgis som den viktigste personlige barrieren mot økt friluftsaktivitet.
- Trengsel, mangel på informasjon om muligheter, eller forskjellige typer tilgjengelighetsproblematikk (lite parkeringsmuligheter, dårlig adgang med offentlig transport etc.) oppgis som grunn til at de ikke er så aktive brukere av fjorden som de skulle ønsket.
- Den laveste inntektsgruppen har færrest friluftslivsaktiviteter, og det er lavere deltakelse blant de som er født eller har foreldre som er født i Asia, Afrika eller Latin-Amerika.
- 3441 tilfeller av stengte stier, privatisering og andre problemer med tilgjengelighet er rapportert og kartfestet av folk rundt Oslofjorden i en ny undersøkelse.