Fiskeridirektoratet foreslår fiskeforbud i Oslofjorden

Fiskeridirektoratet legger fram tre ulike tilnærminger for fiskeriene i Oslofjorden. To av dem innebærer å gi miljø og bærekraft større tyngde enn dagens reguleringer.

— Situasjon i Oslofjorden er spesiell, økosystemet er i ubalanse og den menneskelige aktiviteten er stor. Diskusjonen om hva som skal skje i Oslofjorden har naturlig nok stor offentlig interesse i og med at det bor mange mennesker i området og det derfor berører liv og virke til hundretusener. Vi har levert råd som vi ønsker skal bidra til en opplyst og kunnskapsbasert diskusjon, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

Fiskeridirektoratets samfunnsoppdrag er å fremme lønnsom og verdiskapende næringsaktivitet gjennom bærekraftig og brukerrettet forvaltning av marine ressurser og marint miljø. Oppdraget handler altså om å balansere ulike hensyn med bakgrunn i kunnskap fra forskning og forvaltning.

— Ettersom vi skal fremme lønnsomhet og verdiskapning må vi se framover, det er langsiktige resultater som skal oppnås. Det betinger at ressursene er i god forfatning og det avhenger igjen av tilstanden i økosystemene. Spesielt i områder der fiskeriene foregår på mange arter, med mange forskjellige redskaper og med et stort innslag av fritidsfiske, havner vi i situasjoner der samfunnsoppdraget vårt gir målkonflikter, sier Bakke-Jensen.

Direktoratet poengterer at fiskeri, både yrkesfiske og rekreasjonsfiske, er én av mange påvirkningsfaktorer i Oslofjorden. Man kan altså ikke forvente store effekter av tiltak for fiskeriene hvis ikke effektive tiltak som reduserer de andre påvirkningene også blir iverksatt. Utslipp av næringssalter, som nitrogen i indre del av fjorden, er ett eksempel.

— Vi legger frem tre ulike tilnærminger, som gjenspeiler ulike vektinger av hensynet til miljø og hensynet til næringsvirksomhet og fiske, sier Bakke-Jensen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *