Fiskeridirektoratet har lagt fram tre ulike tilnærminger til fiskeriene i Oslofjorden. To av forslagene vektlegger miljø og bærekraft høyere enn dagens reguleringer.
– Situasjonen i Oslofjorden er spesiell. Økosystemet er i ubalanse, og den menneskelige aktiviteten er høy. Diskusjonen om tiltak i Oslofjorden vekker naturlig nok stor offentlig interesse, ettersom mange mennesker bor i området og deres liv og virke påvirkes direkte. Vi har levert råd som vi håper kan bidra til en opplyst og kunnskapsbasert diskusjon, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.
Fiskeridirektoratets samfunnsoppdrag er å fremme lønnsom og verdiskapende næringsaktivitet gjennom bærekraftig og brukertilpasset forvaltning av marine ressurser og miljø. Oppdraget handler om å avveie ulike hensyn basert på forskning og forvaltningskunnskap.
– For å fremme lønnsomhet og verdiskaping må vi se framover og sikte mot langsiktige resultater. Dette forutsetter at ressursene er i god tilstand, som igjen avhenger av økosystemenes helse. Særlig i områder med mange fiskearter, ulike fiskeredskaper og omfattende fritidsfiske oppstår målkonflikter i samfunnsoppdraget vårt, forklarer Bakke-Jensen.
Direktoratet understreker at både yrkesfiske og fritidsfiske er én av flere faktorer som påvirker Oslofjorden. Store forbedringer kan derfor ikke forventes uten effektive tiltak som også reduserer andre påvirkningskilder, som for eksempel utslipp av nitrogen i fjordens indre del.
– Vi presenterer tre ulike tilnærminger som reflekterer ulike prioriteringer mellom hensynet til miljøet og til næringsvirksomhet og fiske, sier Bakke-Jensen.
Alternativ 1:
Beholde reguleringene fra 2019 for både yrkes- og fritidsfiske, som ble innført for å stoppe den negative utviklingen i Oslofjorden. Reguleringene førte til betydelig innstramning, særlig for fritidsfiske, og ingen andre fjordområder i Norge har samlet sett så strenge reguleringer som Oslofjorden har hatt siden 2019. En evaluering i 2022 førte til at direktoratet ikke anbefalte ytterligere innstramminger.
Alternativ 2:
Stramme inn tiltakene fra 2019 ytterligere ved å øke artsselektiviteten i yrkesfisket og begrense fritidsfiske til kun teine og stang eller håndsnøre. Antall tillatte teiner per fritidsfisker reduseres for å minske uttaket av krabber og andre bunndyr. Dette forventes å redusere bifangst av fisk, basert på erfaring fra selektivitetsforsøk i reke- og krepsetrål. Ifølge direktoratet vil disse endringene særlig påvirke fartøy som fisker bunnfisk eller får bunnfisk som bifangst, og dette kan også begrense tilgangen til råstoff hos fiskemottakene. Tiltakene forventes å ha en positiv effekt på økosystemet.
Alternativ 3:
Opprette tre større nullfiskeområder, hvor alt fiske stanses. Områdene omfatter indre Oslofjord (innenfor en linje mellom Horten og Moss), Færder nasjonalpark og Ytre Hvaler nasjonalpark. Dette vil også bety stans i yrkesfiske med bunnsatte garn i disse områdene. I tillegg foreslås stans i fiske etter sild og brisling i hele Oslofjorden innenfor nasjonalparkenes sørlige grenser. Tiltakene i dette alternativet forventes å ha størst effekt på økosystemet, men vil også føre til store konsekvenser for både yrkes- og fritidsfiske, samt redusert aktivitet ved flere fiskemottak og mindre variasjon i artene som landes.