NIVA mener det må iverksettes seks kritiske tiltak for at vi skal få en renere Oslofjord. Det ble presentert i en paneldebatt under Arendalsuka nå i august.
Oslofjorden står overfor store miljøutfordringer, men håpet er ikke ute, skriver NIVA i en pressemelding.
– Vi må erkjenne at vi må gjøre alle disse tiltakene, samtidig. Det finnes ingen quick-fix for Oslofjorden, sier Helene Frigstad, seniorforsker og koordinator for NIVAs arbeid med Oslofjorden.
Til tross for de betydelige miljøutfordringene, er det fortsatt håp om en lysere fremtid for Oslofjorden. Dette understreker NIVAs administrerende direktør Pål Molander.
– Oslofjorden er ikke død. Men det vil kreve både vilje og ressurser, sier Molander og legger til at målrettede og kunnskapsbaserte tiltak kan friskmelde fjorden.
NIVAs omfattende overvåkningsdata av Oslofjorden viser at fjorden tidligere har hatt store problemer, men også at det har vært mulig å snu den negative utviklingen gjennom riktig innsats.
– Historien har vist oss at det er mulig å snu en negativ utvikling i Oslofjorden. Selv om utfordringene er store, har vi de verktøyene og kunnskapen som skal til for å få fjorden friskere igjen, sier Frigstad.
Hun understreker at det kreves handling – og det haster.
– Vi må tørre å gå langt om vi mener alvor med at vi vil redde Oslofjorden, og vi må handle nå, sier Frigstad.
Her er seks tiltak som blir forslått:
- Redusere tilførslene fra land
- Strengere fiskeriforvaltning
- Redusere utbygging i strandsonen
- Mer marint vern
- Restaurering av ødelagte naturtyper
- Tiltak mot klimaendringer