En ny rapport viser at det er like mye mikroplast fra bildekk enkelte steder i Oslofjorden som i jordprøver ved høytrafikkerte veier.
Det skriver NIVA i en pressemelding.
– Det er godt kjent at det finnes mye mikroplast fra bildekk i urbane miljøer. Våre siste undersøkelser viser tydelig at det er snakk om store mengder også i ferskvann og i sjøen, sier administrerende direktør Pål Molander i NIVA.
Partiklene i seg selv kan medføre fysisk skade, men inneholder også kjemikalier som kan frigjøres og utgjøre en fare for livet i både ferskvann og sjø.
– Til tross for nedslående resultater er det likevel gledelig at overvåkingsprosjektene som NIVA utfører på vegne av Miljødirektoratet bidrar til å gi oss bedre oversikt over utfordringsbildet. Dette vil sette oss i stand til å sette inn riktige tiltak for å begrense skade, sier Molander.
Det er på oppdrag fra Miljødirektoratet at NIVA overvåker mikroplast i det nasjonale programmet MIKRONOR. Nå har forskerne for første gang i miljøprøvene i programmet målt mikroplasten som kommer fra slitasje av bildekk.
– Bildekkspartikler var det som ventet mest av i overvannsnettet i Oslo og Hamar, der vannet kommer rett fra veiavrenning. Dette bekrefter dermed at avrenning fra tette flater i byer er en stor kilde til mikroplast fra veitrafikk, sier NIVAs prosjektleder og forsker Vanja Alling.