Flere nye fremmede arter fester grepet i Oslofjorden

En ny kartlegging viser at det er mer asiatisk penselkrabbe enn norsk strandkrabbe i deler av indre Oslofjord, melder Miljødirektoratet.

– Vi er bekymret fordi vi finner stadig nye fremmede marine arter i Oslofjorden og langs norskekysten ellers. Fremmede arter kan ha negativ effekt på de artene som lever her fra før, og på økosystemene langs kysten vår, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Vivian Husa.

Fremmede arter er arter som ikke førekjem naturlig i norsk natur, og som har kommet til landet via skipstrafikk og annen menneskelig aktivitet. Fremmede skadelige arter utgjør en av de fem største truslene i verdenen mot naturmangfold. På oppdrag fra Miljødirektoratet har Huset og forskerkollegaene hennes i høst funnet gjentatte fremmede marine arter som har klart å etablere seg i Oslofjorden. Funnene er del av en større kartlegging av fremmede marine arter, i norske havner som har ekstra høy risiko for å få inn slike arter i anledning av stor skipstrafikk.

– I 2024 har vi konsentrert oss om å overvåke fremmede marine arter i Oslofjorden og havnene Oslo, Drammen, Fredrikstad, Horten, Larvik og Kragerø. Det er viktig å finne ut om dem er der, for å kunne iverksette tidlige tiltak, og vi vil fortsette å overvåke gjentatte havner i 2025, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Den internasjonale Naturavtalen, som Norge sluttet seg til i desember 2022, har som et av målene å redusere introduksjon av fremmede arter. Overvåkningen som Havforskningsinstituttet gjør for Miljødirektoratet er del av tiltakplan for kamp mot fremmede skadelige organismer. Bekjente og skadelige fremmede marine arter i Norge er hamnespy og stillehavsøsters.

– Fremmede arter kan endre opprinnelig natur ved å konkurrere ut naturlig hjemmehørende arter, og spre sykdommer som det ikke er motstandsdyktighet mot, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Etter rapporter fra publikum om funn av asiatisk penselkrabbe i Oslofjorden satte Havforskningsinstituttet i august i år ut 90 teiner. Dette gav labert resultat, så forskerne ble i tvil om disse krabbene faktisk hadde etablert seg i Oslofjorden. Vivian Huset i Havforskningsinstituttet fikk seg en overraskelse da hun analyserte raudalger og annet materiale som forskerne hadde skrapt av fra brygger i Indre Oslofjord.

– Da jeg satt på laben for å undersøke nærmere det materialet vi hadde skrapt av fra brygger i Indre Oslofjord, så krøp det ut mye små firkantede krabber som så ut som små flått, sier Husa.

De lille krabbene viste seg å være asiatiske penselkrabbar.

– De asiatiske krabbene liker tydeligvis ikke å gå inn i teinene vi hadde satt ut, for vi fant dem ikke der. Men da vi drog ut med snorkel fant vi oppsiktsvekkende resultat. På gjentatte stasjoner var det like mye eller mer asiatisk penselkrabbe enn den norske strandkrabben, sier Husa.

Den asiatiske penselkrabben er vurdert av Artsdatabanken til å utgjøre en høy risiko, fordi han blir tallrik og sprer seg raskt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *