I løpet av de siste 40 årene har forskere systematisk trålet Oslofjorden for å overvåke nivåene av miljøgifter som kvikksølv. Aldri tidligere har fangstene av torsk vært så lave som de er nå.
Forskerne fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har gjennomført en undersøkelse i Oslofjorden, der de brukte trål for å fange torsk og andre marine organismer for å kartlegge miljøgifter. Fangsten var svært dårlig, med bare små mengder fisk, noe som understreker en markant tilbakegang i torskebestanden, skriver NRK.
Overvåkingen, som har pågått siden 1980-tallet og er finansiert av Miljødirektoratet, har vist at nivåene av kvikksølv i torsken har doblet seg fra 1984 til 2022.
– Det som er viktig er å se på utviklingen, sier prosjektleder i NIVA, Merete Schøyen, til NRK.
På grunn av disse funnene anbefales det at gravide og ammende unngår å spise torsk fra fjorden. I tillegg er fjorden utsatt for andre miljøgifter som PFAS og PAH, og den sliter med oksygenmangel på grunn av utslipp som skader det marine økosystemet.
Oslofjordens miljøproblemer har vært et tilbakevendende tema. Utslipp av nitrogen fra renseanlegg og jordbruk har ført til overvekst av alger som ødelegger ålegrassenger og tømmer bunnen for oksygen. Fjorden er også en terskelfjord med dårlig vannutskiftning, noe som forverrer situasjonen.
Torskebestanden har vært særlig utsatt, noe som skaper bekymring blant forskere. Skipper Sindre Holm forteller at 2024 har vært spesielt dårlig for forskningsfangst, med en markant nedgang.
– Vi har hatt et veldig, veldig dårlig år, sier Holm.