Prosjektet Frisk Oslofjord har som mål å frambringe ny kunnskap, teste og verifisere ny teknologi og formidle til forvaltning, befolkningen og særlig barn og unge.
Det lokale og regionale miljøet rundt Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker i samarbeid med Havforskningsinstituttet tok initiativ til prosjektet «Frisk Oslofjord» med målsetning om å styrke kunnskapen om det marine naturmangfoldet spesielt i Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker, som ligger side om side i Ytre Oslofjord. Med finansiering fra Sparebankstiftelsen DNB i 2018, ble prosjektet Frisk Oslofjord etablert, og det utløste ytterligere finansiering fra Østfold fylkeskommune, Vestfold fylkeskommune og Miljødirektoratet, samt egeninnsats fra utøvende partnere i prosjektet.
Frisk Oslofjord (2018-2021) ble et pilotprosjekt innen utvikling av marine økologisk grunnkart, i bruk av ny teknologi innen kartlegging, og innen formidling av kunnskap til barn, unge og voksne. Prosjektet var sektorovergripende med et nært samarbeid mellom forskning og brukermiljøene i forvaltningen. Havforskningsinstituttet var prosjektleder.
Frisk Oslofjord 2.0 (2022-2024) ble opprettet som en videreføring av Frisk Oslofjord, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB, Viken fylkeskommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Miljødirektoratet, samt egeninnsats fra utøvende partnere i prosjektet. Prosjektets geografiske omfang ble utvidet til å omfatte hele Oslofjordregionen. Havforskningsinstituttet var prosjektleder også i denne perioden.
Frisk Oslofjord 3.0 – skoletokt (2024-2026) er blitt videreføringen fortsatt finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og fortsatt med egeninnsats fra utøvende partnere i prosjektet. Prosjektet har nå hovedfokus på overvåkning og formidling og sentralt er videreføringen av skoletoktene til videregående skoler. Samtidig utvikles nye datainnsamlingsløsninger og ikke minst fremvisning og visualisering av disse for bruk i undervisningssammenheng. Prosjektets hovedpartnere er nå Inspiria sceince center, Havforsknignsinstituttet, dScience ved UiO og Kongsberg Discovery. Vitensenteret Inspiria er nå prosjektleder.
I mars 2021 kom regjeringen med Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv. Som en del av denne ble det etablert et Besøkssenter for Oslofjorden, som åpnet dørene i slutten av 2023 på idylliske Karljohansvern i Horten. Samtidig med at Sparebankstiftelsen DNB ønsket å bidra til å opprettholde undervisningstilbudet, ønsket aktørene at noen tok var på resultatene fra de seks første årene med prosjektet Frisk Oslofjord. Dermed ble nettstedet overført til Besøkssenteret for videre drift, med Inspiria som operatør som også eier Besøkssenteret sammen med Horten kommune.
Det å drifte et nettsted med større vekt på å formidle alt som skjer for å gjøre fjorden friskere, samt tilgang til god tilstandsbeskrivelse hadde vært et ønske lenge og det er fokuset for nettstedet fremover.
Visjonen er fortsatt å bidra aktivt til en frisk fjord, rik på friluftsliv og naturopplevelser for kommende generasjoner, og Frisk Oslofjord aktørene søker bredt samarbeid med alle interessenter i årene fremover.