Tilstand

Det er veldig bred enighet om at tilstanden i Oslofjorden er dårlig med et økosystem i ubalanse. Derfor arbeides det også aktivt med å følge opp tiltaksplanen for Oslofjorden som ble vedtatt i mars 2021.

Dessverre viser de to rapportene, Rapport for året 2021-2022 og Rapport for året 2022-23 at det ikke er tilstrekkelig fremdrift i arbeidet på vesentlige punkter, og at arbeidet sannsynligvis ikke vil nå målene som er satt. Det meste avvik skyldes ikke mangel på løsninger eller kunnskap, men manglende politisk handling lokalt, regionalt og nasjonalt.

De viktigste områdene der ekstra innsats må finne sted er nok å redusere næringstilførsler fra avløp og jordbruk, gjenoppbygge av rovfiskbestander gjennom å etablere nullfiskeområder, redusere bunntråling samt unngå ytterligere nedbygging av både strandsone og gruntvannsområder for å sikre viktige beite- og oppvekstområder.

For å lykkes med dette kreves betydelig innsats fra alle aktører, og man må sikre god og bred befolkningsstøtte for det som er krevende og kanskje upopulære tiltak.

Ønsker du å lese mer om arbeidet med Oslofjorden? På hjemmesidene til Miljødirektoratet kan du lese aktuelle rapporter, hva som blir rapportert inn til Oslofjordrådet og annen relevant informasjon.

Utvalgte rapporter om Oslofjorden


Offisielle statusrapporter:

Gjennomføring av helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden for året 2022-23
(Publisert 7.11.2023) Denne rapporten presenterer status for tiltakene som skal bedre miljøtilstanden i Oslofjorden. Rapporten for året 2022-23 viser at det gjøres en betydelig innsats på mange av innsatsområdene i planen.

Gjennomføring av helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden for året 2021-22
(Publisert 5.9.2022) Tiltaksgjennomføring for flere av innsatsområdene har fått et løft dette første året av planperioden, spesielt er det gjort mye for å styrke virkemiddelsiden for jordbruk og avløp i inneværende år.

Tiltaksplanen for Oslofjorden:

Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv
(Publisert 30.3.2021) Regjeringen ønsker at Oslofjorden skal være ren, rik og tilgjengelig for alle. Tiltaksplanen viser regjeringens viktigste prioriteringer for Oslofjorden, i første omgang fram mot 2026.

Andre relevante publikasjoner:

Sluttrapport fra prosjektet Frisk Oslofjord 2.0
(Publisert 29.5.2024) Frisk Oslofjord 2.0 (2022-2024) har levert ny kunnskap om naturen under vann, og det er etablert praktisk og teoretisk undervisningsopplegg for ungdoms- og videregående skoler som videreføres i eget skoleprosjekt.

Sluttrapport fra prosjektet Frisk Oslofjord
(Publisert 3.5.2022) Prosjektet Frisk Oslofjord har en visjon om en frisk fjord, rik på friluftsliv og naturopplevelser for kommende generasjoner. Det er mange tegn på at den økologiske tilstanden i fjorden er svekket.

Overvåking av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord
(Publisert 22.3.2022) Rapport fra NIVA som går nærmere inn på miljøtilstanden i Ytre Oslofjord. Overvåkingen skal fremskaffe informasjon om fjordens miljøtilstand og tilførslene til den fra landområdene og elvene rundt fjorden.

Overfiske blant årsakene til reduksjon av flere fiskebestander
(Publisert 18.1.2021) En ny rapport fra Havforskningsinstituttet peker på flere årsaker til at flere fiskearter har hatt en sterk tilbakegang i Oslofjorden og indre Skagerrak.